Ponte Vecchio, Florens

Ponte Vecchio, den gamla bron, är ett givet mål för turister i Florens. Bron är känd från medeltiden, men anses ha uppförts redan på romartiden, men då i trä. Efter att denna blivit förstörd i en översvämning uppfördes en ny bro i sten 1345. Under hela sin existens har det bedrivits handel på bron där diverse försäljare efter att ha fått borgmästarens tillstånd, slog upp sina bord med varor. En  intressant iaktagelse är den att man tror att uttrycket bankrutt kommer härifrån. När någon av försäljarna inte kunde betala sina räkningar, slog polisen sönder hans bord och förvisade honom därifrån. "Rotto" betyder sönderslagen och "banco" är ett ord för bord = bancorotto som senare blev bankrutt på svenska.

År 1593 förbjöds slaktare att bedriva sin handel på bron. Dessa hade tidigare haft monopol på butikerna på bron. Nu ville man höja Ponte Vecchios prestige och då passade inte slaktarskrået med sina inte alltid så väldoftande affärer in. Dess plats togs tämligen omgående av guldsmederna som än i dag bedriver kommers på bron. Ovanför alla butiker går en korridor, Vasari-korridoren, som storhertigen Cosimo de Medici beordrade Vasari att bygga för att han ostört skulle kunna vandra över bron från stadshuset till sin bostad.

Ponte Vecchio skonades under andra världskriget till skillnad från stadens andra broar över floden Arno. En del påstår att Hitler skonade bron för att han tidigare varit där med Mussolini och förälskat sig i bron. En annan historia som dessutom styrks av en skylt på bron, handlar om den tyske officeren Gerhard Wolf, som under kriget var tysk konsul i Florens. När de allierade började närma sig söderifrån började han en brevkampanj för att rädda staden. Wolf gjorde också många insatser för att rädda stadsbors liv, vilka hade kommit i onåd hos de fascistiska styrande. En annan teori varför bron skonades vara att tyskarna lämnade en bro kvar för att då veta var de skulle planera en fälla för de allierade. Det sägs också att det inte var någon idé att spränga bron då den inte skulle hålla för de allierades tanks och fordon. Vill du veta mer om den historien och Florens under andra världskriget, klick här.

Nedan en bild med Ponte Vecchio i förgrunden och tre av de andra broarna som nyuppfördes efter andra världskrigets slut.

© Fokus Fotoresor, Ågerup 202, 243 92 Höör        

info@fokusfotoresor.se, +46 (0)730 662 007

  • Facebook