Na Bolom – hotell och museum

I staden San Cristobal de las Casas i Chiapas, Mexiko finns ett mycket speciellt hotell. Redan när man kommer in på hotellets gård infinner sig en känsla av lugn.

 

Här i Jaguarens boning, som namnet betyder på mayaspråket tzotzil, hade en gång den danske arkeologen Frans Blom sitt hem. Han bodde här tillsammans med hustrun Gertrude som var antropolog och fotograf. De hade som sin mission att bevara och dokumentera mayafolkets kultur i deras allt mer hotade miljö. Deras samlingar utgör ett riktigt museum där man kan botanisera i parets digra samlingar, foton och böcker.

Själva hotellet består av rum som är inredda i mayastil där varje by representeras i rummets inredning. Det är riktigt lyxigt att kunna tända en brasa i den öppna spisen som finns i varje rum. I den omgivande trädgården kan man strosa omkring och bl.a. fotografera kolibri eller bara njuta av växtprakten och dofterna.

Själva staden San Cristobal är en mycket trevlig liten stad i kolonialstil. Det man snart lägger märke till är invånarnas förkärlek för färg. Den som gillar att fotografera dörrar och andra husdetaljer, förlorar sig snabbt i gränderna där den ena överraskningen efter den andra bjuder upp till en dans med färger. Lokala marknader, mysiga restauranger och affärer med bärnsten som specialitet gör att man gärna stannar några dagar här. Man lägger snart märke till att vissa personer som man stöter på inte nöjt sig med att stanna ett par dagar. Här hittar man övervintrande hippies och andra spännande människor som slagit sig ner här, kanske för gott.

© Fokus Fotoresor, Ågerup 202, 243 92 Höör        

info@fokusfotoresor.se, +46 (0)730 662 007

  • Facebook