Slieve Leauge – Irland

Slieve Leauge är en klippa som stupar 600 meter från högsta toppen ner i atlanten. Det gör den till en av Europas högsta klippor. Den är belägen i grevskapet Donegal på västra Irland.

När stormvindarna tar i här uppe är det svårt att hålla sig upprätt och klokt att inte gå för nära stupen. Trots det ogästvänliga, branta  och otillgängliga läget, har man funnit spår av kloster och andra gamla byggnader, vilket skulle tyda på att det varit en plats för pilgrimsfärder. Ja, det finns spår efter människlig aktivitet långt före kristendomens intåg. Detta har varit en helig plats genom många århundraden.

 

Den som idag vill anta en utmaning och inte är höjdrädd, kan prova på "one man pass". Det är precis som namnet antyder ett pass där det bara går att passera en åt gången. Det krävs goda nerver bara att titta på en video från detta livsfarliga upptåg. Inget man tar sig för lättvindigt!

Besöket här ska med fördel göras kvällstid då solen färgar de branta klipporna röda.

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300