Giant's Causeway

På Nordirlands kust finns några ställen där klippformationerna har tagit en något annorlunda väg. Den mest kända är Giant Causeway dit många turister hittar på dagtid. Kvällar och mornar kan man få ha stället nästan för sig själv.

Klipporna består av upp emot 40 000svarta polygonformade stenformationer, de flesta hexagoner (sexhörniga). Fenomenet lär ha uppstått efter ett underjordiskt vulkanutbrott för 60 miljoner år sedan. När lavan hastigt stelnade uppstod basaltformationer som finns även på några andra ställen i världen.

Området är idag ett Unesco World Heritage Site.

Myterna säger att det var två jättar inblandade varav den ene bodde i Skottland och den andre på Irländska sidan. Den skotske jätten hånade den irländske för att han var feg. Finn MacCool som den irländske jätten hette blev då riktigt arg och bad sin kollega på skotska sidan att komma över och slåss. Han meddelade dock att han inte kunde det för att han inte  var simkunnig. Då började Finn att bygga en bro (causeway) så att de kunde få kontakt och han kunde bevisa att han inte var feg. Den skotske jätten blev jagad tillbaka till sin rätta sida, men delar av bron består än i dag i form av Giant's Causeway.

Stället kan besökas både på morgonen och kvällen. På vår resa i maj blir det både och. När de sista solstrålarna färgar stenarna röda är den bästa tiden för att få bra bilder. Om man stannar till efter solnedgången får man också det fina blåa ljuset. Vi bor tre nätter på Smugglers Arms som ligger nära, vilket gör att vi kan vara flexibla.

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300